Czujemy chemię do biegania! SHIM-POL x 45. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski!
Aktywność fizyczną uważamy za kluczową składową holistycznego podejścia do zdrowia człowieka. Dlatego SHIM-POL A.M. Borzymowski jest Marką Wspierającą 45. Nationale-Nederlanden Maraton Warszawski! Czujemy chemię do biegania!
A chemia biegania to między innymi...
Tlen – pobierany z powietrza przez pęcherzyki płucne przechodzi do krwioobiegu. Niezbędny dla metabolizmu oraz procesów spalania a więc produkcji energii w trakcie wysiłku. Aktywność fizyczna zwiększa zapotrzebowanie organizmu na tlen w komórkach i by dostarczyć go w tej ilości zaczynamy szybciej oddychać. W momencie gdy proces nie dostarcza wystarczającej ilości trenu oddychanie zmienia się w proces beztlenowy - anaerobowy o 20x mniejszej wydajności niż aerobowy.
Kwas mlekowy – kwas 2-hydroksypropanowy. Powstaje w mięśniach w procesie glikozy beztlenowej (w procesie fermentacji mleczanowej) gdy w trakcie wysiłku fizycznego zaczyna brakować nam tchu a zapotrzebowanie komórek w tlen nie jest całkowicie zaspokojone. Powstały kwas mlekowy zaburza procesy biologiczne w komórkach, np. utrudnia przepływ informacji do mózgu i spowalnia skurcze mięśniowe. Powoduje zjawisko zwane zakwasami. Rozkłada się do mleczanu, który stanowi źródło energii dla pracujących włókien mięśniowych.
Adrenalina (epinefryna) - związek z grupy katecholamin. Hormon wydzielany przez korę nadnercza w chwilach zagrożenia lub euforii nazywana "hormonem stresu" ponieważ przygotowuje organizm do stawienia czoła niebezpieczeństwu. Wydzielana jest podczas intensywnego i długotrwałego wysiłku fizycznego, a także w trakcie ćwiczeń siłowych i sportów ekstremalnych. Produkcja adrenaliny intensywnie wzrasta w stanach niskiego poziomu cukru we krwi. Jej zadaniem jest wyrównanie cukru do poziomu optymalnego poprzez uruchomienie przemiany glikogenu w glukozę.
Glikogen - polisacharyd zbudowany z ok 100 000 cząsteczek D-glukozy. Magazynowany jest w wątrobie oraz w mniejszej ilości w mięśniach. Jest to preferowane przez organizm źródło pożywienia do spalenia przez organizm w trakcie aktywności fizycznej, ponieważ spalanie zmagazynowanego tłuszczu zajmuje więcej czasu.
Glukoza – monosacharyd z grupy aldoheksoz. Składnik węglowodanów i cukrów złożonych, zużywany w trakcie aktywności organizmu z utworzeniem ATP.
ATP – adenozynotrifosforan, o wysokoenergetycznym wiązaniu chemicznym, które jest źródłem energii dla komórek organizmu. Gdy występuje zapotrzebowanie na energię jak w przypadku wysiłku fizycznego, w ATP zrywa się wiązanie z uwolnieniem energii. ATP tworzy się w wyniku rozpadu węglowodanów, tłuszczów i białek.
Kwasy tłuszczowe – zaczynają być spalane kiedy nasz organizm spali glukozę. Rozkład kwasów tłuszczowych prowadzi do utworzenia ketonów, które powodują spadek pH i odwodnienie. Zdrowe kwasy tłuszczowe są niezbędne w diecie ze względu na to, że witaminy A, D, E i K rozpuszczają się wyłącznie w tłuszczach.
Woda - tlenek wodoru, który występuje w organizmie człowieka stanowiąc nawet 70% jego masy. Jest niezbędny człowiekowi do przeżycia. W trakcie aktywności fizycznej tracimy wodę w postaci potu. Aż 80% energii powstałej ze spalania jest zużywane w sposób ciepła. Ciepło powoduje ogrzanie potu na naszej skórze i jej wyparowanie - w taki sposób pot nas ochładza. Niestety wraz z wodą pozbywamy się również jonów...
Jony – jak jony wapnia, magnezu, potasu są niezbędne dla prawidłowej pracy skurczowej i rozkurczowej mięśni oraz prawidłowego metabolizmu komórek mięśniowych podczas treningu. Ich niedobór może przyzynić się do niekontrolowanych, bolesnych skurczów mięśni. Niedobór elektrolitów i jonów przewodzących energię elektryczną zaburza przepływ informacji między nerwem a mięśniem. Z tego powodu dużą popularnością cieszą się izotoniki. Pijąc dużą ilość wody zwłaszcza bez minerałów możemy wypłukiwać z organizmu jony.
Niektórzy wyszczególniają zjawisko euforii biegacza, która objawia się zwiększoną odpornością na ból i zmęczenie. Za powód jej występowania podaje się wg różnych badań dopaninę, endorfiny, annandamid czy fenyloetyloaminę.
Dopamina - związek z grupy katecholamin i pochodna fenyloetyloaminy. Jest neuroprzekaźnikiem uwalnianym głównie przez komórki układu nerwowego a jego uwalnianie jest ściśle powiązane z aktywnością fizyczną. Dopamina odgrywa istotną rolę w motoryce neuronów, wyobraźni przestrzennej, motywacji i uczeniu.
Endorfiny - to grupa hormonów peptydowych, wytwarzanych przez centralny układ nerwowy. Gdy zaczynamy odczuwać zmęczenie, ból i znużenie, nasz organizm wytwarza zwiększoną ilość endorfin, które ten ból zmniejszają.
Anandamid - naturalny kannabinoid (endokannabinoid) i neuroprzekaźnik, który odgrywa dużą rolę w odczuwaniu satysfakcji podczas oraz po zakończeniu aktywności fizycznej poprzez aktywację receptorów kanabinoidowych w ośrodku nagrody w mózgu. Ma właściwości zbliżone do THC (tetrahydrokannabinolu), który jest substancją aktywną marihuany.
Fenyloetyloamina - aminokwas i związek z grupy fenyloamin, Stymuluje mózg do syntezy innych neuroprzekaźników jak dopamina, serotonina, oksytocyna. Sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Badacze donoszą, że umiarkowane ćwiczenia podnoszą poziom fenyloetyloaminy u większości ludzi.
My zapewniamy aparaturę analityczną i wsparcie w badaniu chemii, która nas otacza, a reszta jest w rękach każdego z Nas. Do zobaczenia na trasie 24 września w Warszawie!