Fundusze Europejskie
Rzeczpospolita Polska
PARP
Unia Europejska

Zachęcamy do zakupu wybranych publikacji z 10% rabatem

13.07.2021

Firma Shim-Pol od lat wspiera polską naukę oraz dydaktykę zwłaszcza w obszarze chemii i analityki.

W ostatnim czasie wsparliśmy wydanie najważniejszych podręczników akademickich dla nauk przyrodniczych. Dzięki naszemu zaangażowaniu zostały wydane publikacje takie jak: „Krótkie wykłady. Biochemia”, „Spektrometria mas”, „Chromatografia jonowa”, „Chemia Medyczna”, „Szkodliwe substancje w żywności”, a także „ Analiza Chemiczna XXI wieku. Mikroskopia chemiczna i analityczne techniki wielowymiarowe oraz sprzężone”, „Chromatografia cieczowa” oraz wiele innych.

Zachęcamy do zakupu wybranych publikacji z 10% rabatem klikając w wybrany link.

Po dodaniu pozycji do koszyka i zarejestrowaniu się na stronie należy wpisać kod rabatowy: PWN10

Rabat jest ważny do: 31 sierpnia 2021


s

Krótkie wykłady Biochemia, wydanie czwarte, to publikacja dla studentów poszukujących zwięzłego wprowadzenia do tematu lub podręcznika do nauki do wykorzystania przed egzaminami. Każdy temat zaczyna się od podsumowania podstawowych faktów - listy kontrolnej powtórki – po którym następuje opis tematu, który koncentruje się na podstawowych informacjach, z jasnymi, prostymi diagramami, które są łatwe do zrozumienia i przypomnienia.

Krótkie wykłady Biochemia obejmuje tematy takie jak:

  • Komórki
  • Aminokwasy i białka
  • Badanie białek
  • Enzymy
  • Błony i sygnalizacja komórkowa
  • Budowa i replikacja DNA
  • Synteza i dojrzewanie RNA
  • Synteza białka
  • Metabolizm węglowodanów
  • Metabolizm lipidów
  • Oddychanie i energia
  • Metabolizm azotu

Przejdź do księgarni



bAutor opisuje podstawy i zastosowania praktyczne spektrometrii mas oraz technik sprzężonych, w których spektrometr mas współpracuje bezpośrednio z chromatografem gazowym lub cieczowym, w chemii organicznej, biochemii i innych dziedzinach nauki. Pokazuje rolę, jaką odgrywa ta metoda analityczna we współczesnej nauce i działalności gospodarczej, przede wszystkim w przemyśle farmaceutycznym.

Przejdź do księgarni

 

 

 

 

 

1

Książka przedstawia aktualny stan wiedzy o składnikach surowców i produktów żywnościowych oraz dodatkach i zanieczyszczeniach, które w określonych warunkach mogą być szkodliwe dla zdrowia człowieka. Opisuje zawartość, mechanizmy działania oraz czynniki wpływające na stężenie niepożądanych substancji naturalnych, a także obcych w surowcach i produktach żywnościowych oraz sposoby ich usuwania lub inaktywowania, warunki zapobiegające powstawaniu niekorzystnych dla zdrowia związków wskutek przechowywania i przetwarzania żywności, międzynarodowe regulacje prawne i systemy kontroli mające na celu zabezpieczenie zdrowotnej jakości żywności, a także ocenę realnego zagrożenia dla zdrowia konsumentów stosujących racjonalne zasady odżywiania się.

Przejdź do księgarni