Analiza piwa aparaturą Shimadzu
Podstawowymi parametrami, na które zwracamy uwagę w ocenie piwa są jego gatunek, zawartość alkoholu, IBU czy kolor. Te jak i wiele innych parametrów można określać z pomocą aparatury firmy Shimadzu.
Piwne ABC:
Aromat - na aromat piwa wpływa obecność estrów, które powstają w nim w wyniku metabolizmu drożdży. Estry odpowiadają zarówno za pożądane aromaty jak i te, które informują nas o zakażeniu i wadzie piwa.
IBU - z ang. International Bitterness Units, jest to ilość mg izo-α kwasów pochodzących z chmielu w 1 litrze piwa. Jest parametrem opisującym goryczkę piwa: im większe IBU tym większa goryczka.
CO2 - jest odpowiedzialne za tworzenie piany. Powstaje w procesie fermentacji drożdży. Zbytnie nagazowanie piwa może powodować wylewanie się piwa z butelki lub puszki lub nawet niekontrolowane ich rozszczelnienie.
...
Aparatura Shimadzu sprawdza się zarówno w badaniu jakości piwa oraz jego półproduktów jak również do klasyfikacji piw czy profilowania smakowego!
Zachęcamy do zapoznania się z aspektami badania piwa wg Shimadzu Corporation >> KLIK
Poniżej proponujemy techniki analizy piwa do konkretnych zastosowań:
Aparatura: